BACALAUREAT 2013. SUBIECTE şi BAREM la ROMÂNĂ scris – POEZIE la BAC 2013: Blaga, Arghezi sau Barbu, la alegere

Gândul vă prezintă în timp real SUBIECTE la ROMÂNĂ şi BAREM la ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013, probă care începe luni. Anul acesta, elevii vor primi două tipuri de SUBIECTE la ROMÂNĂSUBIECTE ROMÂNĂ profil REAL şi TEHNOLOGIC, SUBIECTE ROMÂNĂ profil UMAN şi PEDAGOGIC. De asemenea, vă ţinem la curent cu primele REZULTATE la BACALAUREAT 2013, imediat ce acestea vor fi disponibile online.

BACALAUREAT 2013. Peste 188.000 de elevi intră de luni, 1 iulie, în focul celor mai grele probe de la BACALAUREAT 2013ROMÂNĂ şi MATEMATICĂ, probele scris. Timp de o săptămână, Gândul vă oferă în timp real toate informaţiile despre BAC 2013SUBIECTE, BAREM şi REZULTATE BACALAUREAT 2013. Acest articol va fi actualizat constant.

UPDATE 15:01 EDU.RO a publicat BAREMUL pentru profilurile UMAN şi PEDAGOGIC

CLICK PENTRU A MĂRI

UPDATE 15.00 EDU. RO a publicat BAREM la ROMÂNĂ scris profil REAL, TEHNOLOGIC şi VOCAŢIONAL

UPDATE 12.50 Au apărut şi primele ştiri despre elevii eliminaţi din examen. O tânără din Braşov a fost dată afară de la examenul de română după ce a fost prinsă cu fiţuici scrise direct pe picioare.

UPDATE 12.30 SUBIECTE şi BAREM BACALAUREAT 2013 ROMÂNĂ. Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 1 iulie.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare. În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN, cu cel puţin o oră.

UPDATE 11.33 SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilul Uman – filieră teoretică, şi profilul Pedagogic – filieră vocaţională

Subiectul nr. 1 de la profilul Uman a fost un text la prima vedere din “Accidentul”,  de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul nr.2 elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului

UPDATE 10.52 SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilurile REAL, TEHNOLOGIC şi Filieră VOCAŢIONALĂ – toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic

Elevii au primit la subiectul 1  un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la cuvintele „mormane” şi ”uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

BACALAUREAT 2013 ROMÂNĂ – toleranţă zero la copiat

Oficialii de la Ministerul Educaţiei au anunţat duminică, 30 iunie, cu o zi înainte de începerea probelor scrise de la BAC 2013, că profesorii vor avea toleranţă zero faţă de orice act de corupţie. În plus, publicul larg are la dispoziţie o pagină special pe EDU.RO pentru comunicarea în timp real a situaţiilor care ies din litera legii.

Toate cazurile de corupţie sau situaţiile special pot fi semanalate  pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, unde există o secţiune specială  – Sesizează fapte de corupţie aici! De asemenea, faptele de corupţie şi orice suspiciune privind desfăşurarea examenului de Bacalaureat 2013 pot fi semnalate şi pe www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare judeţ. Telverde pentru BACALAUREAT 2013 este 0800.801.100 şi poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00.

Prima probă scrisă de la BAC 2013 este cea de Limba Română, la care s-au înscris 162.338 de absolvenţi de liceu. Proba scrisă de română durează trei ore, timp în care elevii trebuie să rezolve toate subiectele primite. Fiecare subiect primit la română  este notat cu 30 de puncte.

DOUĂ tipuri de subiecte la BACALAUREAT 2013SUBIECTE ROMÂNĂ profil REAL şi TEHNOLOGIC, SUBIECTE ROMÂNĂ profil UMAN şi PEDAGOGIC

La  BACALAUREAT 2013, este pentru prima dată când elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Ministerul a anunţat această măsură încă de la începutul anului şcolar 2012-2013, pentru ca adecvarea subiectelor la ceea ce au studiat elevii la şcoală. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a  care au urmat  cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen, după care se organizează examenul de maturitate, valabilă din 2011.

Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de Ministerul Educaţiei;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conţinutului programelor de BACALAUREAT, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compeţentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Baremele de evaluare şi de notare la BACALAUREAT 2013  se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional.

Elevii intră în sală la 8.30

Examenul de luni începe la ora 9.00 şi se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenţi când sunt date desigilate subiectele.

La intrarea în săli, elevii vor fi controlaţi de către profesorii din comisiile de examen pentru ca aceştia să nu intre în săli cu nimic altceva asupra lor în afară de cartea de identitate şi pixul pentru examen.

Procedura prevede că la accesul candidaţilor în centrul de examen un cadru didactic şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund. Apoi, candidaţii sunt îndrumaţi spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

Reguli pentru Bacalaureat 2013

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii  nu au voie să staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puşi să citească  extrasele din Metodologie afişate pe uşa sălii de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidaţii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene pot folosi numai creion negru.

Cei care vor să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare BACALAUREAT 2013 arată că în cazul în care unii elevi vor să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.

În timpul examenelor, candidaţii nu pot intra în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen.

Ce subiecte au primit olimpicii în sesiunea specială de BAC 2013

La sesiunea pentru olimpici, desfăşuraţă la sfârşitul  lunii mai, olimpicii de la  profilul real  şi tehnologic avut la primul subiect de analizat  poezia “Din cerurile-albastre” de Mihai Eminescu, de argumentat despre voluntariat şi importanţa lui, iar la cel de-al doilea subiect au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje din romanul psihologic studiat.

Olimpicii de la profilul umanist şi pedagogic au primit la primul subiect de analizat poezia ”Amintire” de Lucian Blaga. Tot la acest subiect candidaţii au avut de argumentat în 150 -300 de cuvinte despre cât de importantă este cunoaşterea biografiei unui artist în înţelegerea operei sale. Ultimul subiect pentru profilul umanist a fost un eseu despre un personaj, la alegere, din operele lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

Ce s-a întâmplat la proba orală de ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013

BACALAUREAT 2013. Rezultatele finale înregistrate la nivel naţional la proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (proba A) arată că 94.106 dintre candidaţii de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori  experimentaţi ai limbii române. Datele statistice de la Ministerul Educaţiei arată că  6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obţinut certificatul de utilizator avansat.

Cele mai mari procente de elevi experimentaţi sunt în judeţele: Prahova (77,69%), Braşov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) şi Iaşi (70,32%);

În schimb, există şi  judeţe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentaţi la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) şi Ilfov (43,16%).

La proba de limba română de la BAC 2013 au fost evaluaţi 149.717. Cei mai mulţi candidaţi au fost în Bucureşti (13.776),  Constanţa (6.129), Bihor (5.678) şi Suceava (5.672).

Din totalul candidaţilor înscrişi, 3.920 (2,62%) au absentat, iar şase elevi au fost eliminaţi din examen, pentru tentative de fraudă.

CE S-A ÎNTÂMPLAT LA BACALAUREAT ÎN ULTIMII 10 ANI

După proba scrisă de limba română urmează proba de limba maternă, marţi, 2 iulie.

CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013

1 iulie 2013 –  Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 –  Limba şi literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

15 – 19 iulie 2013 –  Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19 – 20 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba romană

19 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice –  limba maternă

20 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

22 – 23 august 2013 –  Evaluarea competenţelor digitale

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.