PERLE BAC 2013. Ce au scris elevii care au dat examenul de BACALAUREAT la română: “Am auzit că era o comedie, ceva cu o scrisoare, dar nu ştiam pe nimeni”

REZULTATE - BACALAUREAT - IASI - 2013PERLE BAC 2013. Candidaţii la sesiunea de toamnă de la BACALAUREAT 2013 au fost, ca de obicei, fie extaziaţi de subiectele uşoare, considerându-se pregătiţi “beton”, fie nemulţumiţi amarnic, un subiect problemă pentru unii fiind nuvela “Budulea Taichii” de Ioan Slavici, al cărei nume le-a fost greu să-l pronunţe.

Mulţi dintre tinerii care s-au prezentat la examenul de bacalaureat, luni, la proba scrisă de limba română, au fost la fel de nepregătiţi ca şi astă vară.

“Am venit la noroc. Iese, bine. Nu, asta este. Eu am citit o săptămână şi am făcut două subiecte. Cred că a fost suficient, ca să trec. La comedie, am scris titlul «O scrisoare pierdură», atât”, se lăuda Iulian care a susţinut proba scrisă la limba română, singura la care nu a obţinut notă de trecere în vară, în centrul organizat la Colegiul “Spiru Haret”.

Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul opt la proba scrisă la Limba şi literatura română susţinută luni. Mai concret, ei au avut de analizat un fragment din nuvela “Budulea Taichii” a lui Ioan Slavici, de redactat un text argumentativ despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă şi un eseu privind relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

În centrul de la Colegiul “Spiru Haret” au fost tineri care au ieşit rapid din sală întrucât nu au reuşit să rezolve nici un minim de cerinţe care le-ar fi permis să ia un 5. “Nu ne-au dat voie să ieşim cu subiectele din sală. Ne-au zis că am stat prea puţin înăuntru”, explică un grup de tineri care au rămas la taclale în faţa colegiului, în aşteptarea unor prieteni.

“Nu am ştiut nimic. A fost nasol rău. Am auzit că era o comedie, ceva cu o scrisoare, dar nu ştiam pe nimeni”, spune un altul râzând. Alte două tinere ţâşnesc şi el din şcoală foarte supărate: “Ce personaje din comedie? Ce comedie? Şi celelălat, Slavici. Nu am ştiut nimic”, vorbesc ele tare, cât să le audă şi să le aprobe toţi cei de afară în aceeaşi situaţie cu a lor.

În centrul de la Colegiul “Dimitrie Cantemir” primii candidaţi care au ieşit din sală au fost la fel de neştiutori.

“Am avut ceva ce nici nu ştiu cum se cheamă, Bădi Tăileu, nu ştiu, Apoi am avut ceva despre importanţa comunicării în munca de echipă şi două personaje dintr-o comedie studiată. A fost greu”, spune Alina.

Au fost însă şi candidaţi cărora subiectele li s-au părut uşoare.

“Au fost uşoare. Adică beton. Beton, că de-aia am ajuns în toamnă”, spune Marian, care a susţinut proba în centrul de la Şcoala Centrală. “Uşor, doamnă, că noi am fost la uman”, îl completează un prieten.

Uşor – aşa a fost şi în 2012, toamna, când, după contestaţii, au promovat 20,4 la sută dintre candidaţii înscrişi la bacalaureat.

“Din păcate, copiii nu mai vor să înveţe. Mă uit la fiica mea. Ar fi făcut orice altceva decât să citească o carte. Cu chiu cu vai am reuşit s-o conving să deschidă manunalele. Am citit împreună comentarii. Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că tinerii tot trag nădejde că vor putea promova prin fraudă sau, cum zic ei, prin noroc. Dar fără să deschidă o carte”, spune una dintre mămicile care încă îşi mai însoţeşte fiica la examen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.