BACALAUREAT 2013 cu scandal.ŞPAGA de la examen a fost găsită în sutiene. Directoarea a fost reţinută

BACALAUREAT 2013. Proba scrisă la limba şi literatura română a examenului de bacalaureat a început cu scandal la un liceu din sectorul cinci al Capitalei. La instituţia de învăţământ au avut loc mai multe percheziţii în cursul dimineţii, comisia de bacalaureat a fost schimbată iar 37 de persoane sunt audiate în acest moment de procurorii anticorupţie. Toate acestea fac parte dintr-un dosar de fraudare a examenului de bacalaureat. Mita de la examen ar fi fost găsită inclusiv în sutienele profesoarelor. UPDATE: Directoarea liceului a fost reţinută.

BACALAUREAT 2013. Costica Vărzaru, directoarea liceului “Dimitrie Bolintineanu” a fost reţinută, sub acuzaţia de complicitate de luare de mită. Directorul adjunct al liceului a plecat liber de la audieri, susţinând că nu ştie nimic despre elevii care ar fi dat mită. Anchetatorii au vizat 37 de cadre didactice, suspectate de luare de mită, după ce au încercat să îi ajute pe elevi să ia examenul la limba şi literatura română.

Absolvenţii care au dat ieri bac-ul la Liceul Bolintineanu nu vor păţi absolut nimic. Examenul nu va fi reluat pentru că, în mod paradoxal, nu există nicio procedură în acest sens.

BACALAUREAT 2013. Proba scrisă la limba şi literatura română a examenului de bacalaureat a început cu scandal la un liceu din sectorul cinci al Capitalei. La instituţia de învăţământ au avut loc mai multe percheziţii în cursul dimineţii, comisia de bacalaureat a fost schimbată iar 37 de persoane sunt audiate în acest moment de procurorii anticorupţie. Toate acestea fac parte dintr-un dosar de fraudare a examenului de bacalaureat.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ajutaţi de poliţişti şi de ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii, au efectuat astăzi percheziţii la liceul ,,Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti. Ei aveau informaţii că se încearcă fraudarea examenului de bacalaureat.

Anchetatorii au început urmărirea penală “in rem”. 32 de supraveghetori şi cinci membri ai comisiei de bacalaureat au fost duşi la audieri la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit procurorilor, suspecţii urmau să fraudeze examenul prin furnizarea subiectelor cu câteva zeci de minute înainte de începerea acestuia, sau prin înlesnirea copierii.

Pentru a-i ajuta pe elevi să treacă probele, profesorii ar fi primit, cu titlu de mită, bani, dar şi parfumuri sau bijuterii. Sume au fost găsite inclusiv în sutienele unora dintre cadrele didactice. În plus, unii dintre supraveghetori le-au oferit, în trecut, meditaţii elevilor de la Bolintineanu.

Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.

BACALAUREAT 2013. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut luni percheziţii la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale “in rem” pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”. Percheziţiile vizează “o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.

“Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)”, au mai arătat procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.
Comisia de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen.

BACALAUREAT 2013. Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi. Potrivit surselor citate, procurorii Parchetului Capitalei au fost anunţaţi în urmă cu câteva săptămâni în legătură cu presupuse fapte de corupţie privind examenul de bacalaureat susţinut la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”. Anchetatorii au mers luni la Liceul “Dimitrie Cantemir” pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală “in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, DGA şi Poliţiei. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut luni percheziţii la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

BACALAUREAT 2013. Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale “in rem” pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”. Percheziţiile vizează “o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.

“Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)”, au mai arătat procurorii.Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.

Comisia de bacalaureat de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română.

BACALAUREAT 2013.Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”. Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului “Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen. ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, care “va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare.

Ministerul Educaţiei spune că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

SCANDAL LA BAC 2013. Subiectele la BACALAUREAT au fost postate pe Internet, înainte de examen la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Zeci de profesori au fost duşi la audieri. Conducerea liceului a fost demisă pentru fraudă. Profesorii supraveghetori au fost înlocuiţi. Elevii au discutat pe Internet, pe un forum dedicat examenului de Bacalaureat, despre subiectele de la Limba şi Literatura Română, încă înainte ca acestea să se fi făcut publice oficial.

Discuţii pe un forum despre SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ, înainte de examen

“Eu am aflat: tema şi viziunea despre lume aparţine simbolismului”, a scris o elevă pe acest forum. Ora de postare este 8.30-8.45. Este de fapt o discuţie despre ce a picat anul acesta la proba scrisă de Limba şi Literatura Română. “A picat text poetic de Tudor Arghezi sau Lucian Blaga”, a scris un alt elev, la ora 8.35. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că o nouă comisie va fi numită în curând.

“ISMB A DECIS SCHIMBAREA ÎNTREGII COMISII DE BACALAUREAT DIN CENTRUL DE EXAMEN LICEUL DIMITRIE BOLINTINEANU”, se anunţă într-un comunicat al instituţiei.

“Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis, luni, 1 iulie, ca urmare a percheziţiei realizate de o echipă a Poliţiei, la centrul de examen de Bacalaureat, din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu, din sectorul 5, următoarele: schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor cinci persoane, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori, eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu”, se anunţă în comunicat. De asemenea, s-a decis eliberarea din funcţia de director, din cadrul şcolii gimnaziale Nr. 178 a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al Comisiei din Centrul de Examen “Dimitrie Bolintineanu. ISMB a anunţat că o nouă comisie va fi numită în curând, care va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-asă poată susţine toate probele scrise.

Directorul Şcolii Centrale din Capitală, Noricica Cojescu a explicat că secretarul Comisiei de Bacalaureat este singurul care primeşte parola de dezarhivare a subiectelor. “Multiplicarea subiectelor este monitorizată video. Nicio altă persoană din afară nu are acces la subiecte”, a declarat la REALITATEA TV, Cojescu.

Raluca Turcan, membru în Comisia de învăţământ Camera Deputaţilor a declarat la REALITATEA TV că “ministerul este prins pe picior greşit”. “Dacă ne furăm singuri căciula nu vom putea face performanţă, ne vom amăgi în continuare”, a spus Turcan.

“Relevanţa ar fi de imagine şi de statistici. Nu ne gândim la fondul problemei. Elevii nu sunt pregătiţi, profesorii nu sunt încurajaţi să performeze. Dacă aş fi ministru aş căuta unde s-a aflat într-adevăr problema. În anii anteriori a fost acordată o mare atenţie celulei de transmitere informatică”, a spus Turcan la REALITATEA TV.

Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de Bacalaureat a declarat la REALITATEA TV că discuţiile de pe forum nu au legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Liceul Dimitrie Bolintineanu. “A fost demarată o anchetă la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Nouă ne-a fost prezentat doar mandatul de percheziţie. Elevii nu au fost afectaţi”, a spus Lixandru la REALITATEA TV.

BACALAUREAT 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS Elevii care au absolvit clasa a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Elevii îşi pot calcula punctajul pe baza BAREMULUI ROMÂNĂ SCRIS publicat pe EDU.RO. DESCARCĂ SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2013 – UMAN şi REAL. Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 1 iulie.

BACALAUREAT 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS Elevii care au absolvit clasa a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi.

Elevii îşi pot calcula punctajul pe baza BAREMULUI ROMÂNĂ SCRIS publicat pe EDU.RO. DESCARCĂ SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2013 – UMAN şi REAL. Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 1 iulie.

BACALAUREAT 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS Elevii care au absolvit clasa a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Elevii îşi pot calcula punctajul pe baza BAREMULUI ROMÂNĂ SCRIS publicat pe EDU.RO. DESCARCĂ SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2013 – UMAN şi REAL. Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte şi baremele de evaluare pentru proba de Limba şi literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfăşurată luni, 1 iulie.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naţionale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susţinute de absolvenţii de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare. În cazul în care există situaţii în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN, cu cel puţin o oră.

BACALAUREAT 2013 SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS Elevii care au absolvit clasa a XII-a au susţinut luni, 1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. La proba scrisă de limba română la BAC 2013, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele la ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013 au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Elevii îşi pot calcula punctajul pe baza BAREMULUI ROMÂNĂ SCRIS publicat pe EDU.RO. DESCARCĂ SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BACALAUREAT 2013 – UMAN şi REAL.

Elevii spun că subiectele au fost acceptabile, dar ultimul punct “i-a dat peste cap”, pentru că nu se aşteptau la argumentarea unui text poetic, scrie ziarulunirea.ro. Este vorba de elevii de la profilul real care au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

27 – 31 mai 2013 – înscrierea candidaţilor

10 – 12 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba română
12 – 14 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă

17 – 21 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor digitale

25 – 28 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limbi străine

1 iulie 2013 – Limba şi literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 – Limba şi literatura maternă proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afişarea rezultatelor finale

Elevii care nu reuşesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua şansă în sesiunea din toamnă.

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

15 – 19 iulie 2013 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19 – 20 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba romană

19 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice – limba maternă

20 – 21 august 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

22 – 23 august 2013 – Evaluarea competenţelor digitale

26 august 2013 – Limba şi literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 – Limba şi literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afişarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 şi depunerea contestaţiilor

Cine se poate înscrie la examenul de BACALAUREAT 2013

La examenul de bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor.

Candidaţii proveniţi din învatamântul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeană a municipiului Bucureşti.
BACALAUREAT 2013 Când trebuie să plăteşti taxă pentru susţinerea examenului

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe. Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancĂ.

Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.